" /> www.TheeXpress.nl

TheeXpress Blog

Chai Latté

01 jan 0001

Chai Latte

Onlangs kregen we de vraag hoe je een chai latte maakt. TheeXpress is op onderzoek uitgegaan.
Chai is het Indiase woord voor thee en latte betekent melk in het Italiaans. Er zijn vele recepten voor chai thee. De grote koffieketens verkopen chai latte vaak in poedervorm waar je alleen nog melk aan toevoegt. Nadeel hiervan is dat de chai gezoet wordt met suiker of siroop. Je kunt chai ook heel makkelijk zelf maken.

De basisingrediënten voor chai zijn:
 • zwarte thee
 • kaneel
 • kardemom
 • kruidnagel
 • gember
 • peper
Kijk voor het gehele recept/hoeveelheden eens bij ons stukje over chai cappuccino. TheeXpress heeft dit originele recept ook kant en klaar onder de naam Bengaals Vuur Chai thee. Met deze chai kruidenmengsel zijn wij aan de slag gegaan.

Vul nu een kopje (2 dl) met melk. Giet de melk in de pan. Zet de pan met de melk op laag vuur.

Doe je kruidenmengsel in een theezakje en leg het in de pan met melk. Anders dan bij de chai cappuccino gebruik je bij de chai latte alleen warme melk. De melk wordt dus niet opgeklopt.

Laat het vijf tot zeven minuten trekken terwijl de pan op laag vuur blijft staan. Doe de latte in het glas en strooi er wat kaneel of chocolade op. Zo makkelijk en erg lekker!

chai thee chai thee chai thee chai thee

Voeg een reactie toe

Kopje gruis

01 jan 2018

Kopje gruis alstublieft. Losse thee. Doe je mee?

Een theezakje. In een restaurant of een terrasje wordt niet raar op gekeken als er zakjes thee worden geserveerd. Ook thuis wordt vaak vlug met een zakje thee gezet. Het is vreemd dat we daar genoegen mee nemen - al zijn wij als TheeXpress bevooroordeeld, dat geven we graag toe. Want de snelheid (een paar keer dopen in heet water) is eigenlijk het enige voordeel van een theezakje boven losse thee. Losse thee is in het kort gezegd van betere kwaliteit, ruikt goed en is mooi van kleur, geur en smaak. Iets waar van het grauwe zakje moeilijk aan kan tippen.
 
 theezakje

Theezakje met fijn gemalen theetheexpressRijke volle losse thee

Interessant is waarom we dan toch voor het theezakje blijven kiezen. Geld kan een andere reden zijn. Wij beseffen dat losse thee wat duurder is (al zijn de prijzen in de supermarkt van sommige zakjes gelijk).
 
Blijkbaar worden er geen hoge eisen gesteld aan het drinken van thee. Bij koffie is dat anders. We kunnen ons moeilijk voorstellen dat een restaurant koffie 'pads' schenkt en op tafel de verschillende pads staan waaruit we kunnen kiezen. Als het op thee aankomt slobberen we maar wat. En dat is jammer. Van oudsher wordt thee gewaardeerd om zijn smaak en kwaliteit. Ergens zijn we dat - kennelijk vanwege het gemak en de prijs - kwijtgeraakt. Zonde vinden wij. De missie van TheeXpress is dan ook om thee en kwaliteit weer met elkaar te verenigen. Een beleving te maken van het zetten en drinken van thee. Een echt geniet momentje dus!
Voeg een reactie toe

IJsthee

08 aug 2018

IJsthee

Dit zomer zijn we gestart met een speciale ijsthee collectie, bestaande uit 10 theeën die geschikt zijn om koud te drinken. De kiwinas berry thee steekt er met kop en schouders bovenuit, naast de kindervruchten thee. We merken dat steeds meer ouders op zoek zijn naar een alternatief voor ranja of andere zoete drankjes. De suikervrije kindervruchten thee past daarom goed bij de bewuste levensstijl. 
 
Een van de manieren om ijsthee te maken is de shock brew methode. Bij de shock brew methode giet je heet gezette thee op ijsblokjes. Dit doe je als volgt:
 • je gebruikt de standaard hoeveelheid thee en de helft van de hoeveelheid water (een halve liter water - je kunt je hoeveelheid water evt wegen).
 • je zet de thee aan de hand van de temperatuur en trektijd zoals vermeld op het theelabel.
 • schenk de thee uit over het zelfde gewicht ijsklontjes als het water dat je hebt gebruikt. En klaar is je ijsthee!
De shock methode is leuk om te doen: het knisperen van de ijsklontjes geeft een ijsachtig effect. Doordat de hete thee op ijsklontjes wordt gegoten blijft je ijsthee helder, een beetje bitter en behoudt het de natuurlijke aroma’s. Wat ons betreft een mooie uitvinding van koopman Richard Blechynden, die in 1904 in St. Louis (Verenigde Staten) tijdens de wereldtentoonstelling zijn thee op ijsklontjes schonk. Het direct werd een hit. Geweldig toch!
 
Heb jij al eens ijsthee gemaakt? Zo ja met welke thee en welke methode heb je gebruikt? Laat het ons vooral weten.

Ijsthee van Theexpress.nl

 
 
 
 

Voeg een reactie toe

Matcha thee

04 sep 2018

Matcha thee! Kijk en drink je mee?

Deze filmpjes maakten we onlangs in Japan! Zo leuk om te zien hoe matcha thee wordt gemaakt. In de filmpjes zie je hoe de hoogwaardige theeblaadjes tot de bekende groene poeder worden vermalen. Het eerste filmpje toont de ouderwetse manier: met de hand. Het tweede filmpje is de machinale bewerking. Matcha thee wordt in Japan vooral bij theeceremonies gebruikt.


En dat de Japanners gek zijn op dit product blijkt wel uit het winkelassortiment: matcha chocoladerepen, matcha cake, matcha ijs en matcha snoep. Wij houden het toch liever bij matcha thee!

Wil je zelf ook matcha thee maken?
Je hebt dan nodig:
 • theeschaal ‘chawan‘
 • bamboeklopper ‘chasen’
 • matcha lepel ‘chashaku
Oorspronkelijk is het bereiden van matcha thee een ware kunstvorm. In het kort komt het op het volgende neer:

 1. verwarm de theeschaal/kom
 2. kook het water en laat het afkoelen tot 75-80C
 3. doe twee schepjes matcha met de matchalepel in de theeschaal/kom (= een halve theelepel)
 4. voeg 8 eetlepels water van 75-80C toe
 5. klop dan snel en licht met de bamboeklopper tot je een volle thee hebt met een schuimige laag.
Matcha thee

Om eventuele klontjes te voorkomen kan je er ook voor kiezen om de matcha in een zeefje (die je op de theeschaal plaatst) te scheppen. Tik dan op theeschaal zodat de poeder er in valt. Ga daarna door met stap 4.

Klaar is je matcha! Super gezond want matcha thee zit boordevol chlorofyl of bladgroen. Bladgroen reinigt onder andere de darmen en lever en helpt met het basisch maken van het bloed. Dat matcha zo rijk is aan bladgroen komt door het productieproces waarbij de theestruiken een paar weken voor de pluk worden overspannen met zonneschermen. Hierdoor maken de theebladeren extra chlorofyl aan. Deze theebladeren noemt men tencha. Let bij het kopen van matcha dan ook op of je thee echt afkomstig is van tencha bladeren en niet van bijvoorbeeld sencha blad (deze bladeren groeien in de volle zon).

Wat vind jij van matcha thee? Laat het ons weten!
Voeg een reactie toe

Pu ehr thee

04 sep 2018

Pu ehr thee


Ik val maar gelijk met de deur in huis: wat een specifieke smaak heeft deze thee. De geur van aarde, tabak en zout komt je tegemoet als de thee aan het trekken is. En tegelijkertijd is dit ook wat je proeft. Het is een volle thee, zacht van smaak en laat een licht gerookte afdronk achter. De thee kleurt rood en wordt daarom in China ook wel ‘rode thee’ genoemd.

Pu erh the
De zet temperatuur is 90-100 graden. De zet tijd is 3 minuten. Pu ehr is een gefermenteerde thee. Dit betekent dat de thee een speciaal rijpingsproces doormaakt: de thee wordt vochtig ingepakt om dan minstens een jaar lang te rijpen (de moderne techniek maakt het mogelijk om het rijpingsproces terug te brengen naar 45 dagen, handig voor de thee industrie!). De bacteriën gaan aan de slag en zorgen voor de donker rode kleur en de specifieke aardse smaak. En hoe ouder de pu ehr thee, hoe complexer de smaak. Dit in tegenstelling tot andere theeën, waarbij de aroma afneemt naar mate van tijd. Vroeger werd de thee met name in brokken verpakt, dit was handig voor het vervoeren. Tegenwoordig wordt de thee ook los verkocht. Pu ehr is er in de groene en zwarte variant.
 
 
 
 

Voeg een reactie toe

Drink dagelijks drie koppen thee

04 sep 2018

Drink dagelijks drie koppen thee

Meer thee! Per dag drie koppen groene of zwarte thee drinken werd onlangs door de gezondheidsraad in de richtlijn Goede voeding 2015 aanbevolen. Thee werkt bloeddruk verlagend en verkleint de kans op een beroerte, aldus de gezondheidsraad. Lekker aan de thee dus met z’n allen!

Maar wat is groene thee eigenlijk?

Groene thee is afkomstig van de camellia theestruik, net als zwarte en witte thee. Het verschil tussen deze drie is de verwerking.

theeplantage
Groene thee ondergaat geen oxidatie proces. De bladeren worden na de pluk meteen gestoomd (de japanse methode) of gebakken (de chinese methode). Hiermee wordt voorkomen dat de bladeren gaan oxideren. Vervolgens worden de blaadjes gerold en gevuurd. Door dit proces behoudt de thee zijn originele groene kleur en goede eigenschappen: onstekingsremmend, rustgevend voor maag en darmen, fijn voor de luchtwegen, bloeddrukverlagend en beschermd tegen cariës. Groene thee bevat daarnaast veel vitamine C en is als suikerloos drankje goed voor de lijn!

De meest voorkomende groene thee is gunpowder uit China (heeft zijn naam te danken aan de ronde kogelvorm), sencha en bancha uit Japan (-cha betekent thee in het Japans!). Sencha wordt van de bovenste theebladeren geplukt, bancha van de bladeren onder aan de stengel (sencha is van hogere kwaliteit dan bancha). De thee is ook gekopieerd door de Chinezen. Je kunt nu dus ook Chinese sencha thee drinken. Deze kopie is goedkoper maar minder van kwaliteit.
Voeg een reactie toe

Bio assam rembreng

04 sep 2018

Bio assam Broken rembeng

Vandaag bekijken, proeven & slurpen we van de biologische assam broken rembeng thee.

Assam thee is afkomstig van de camellia assamica plant en wordt verbouwd op de uitlopers van de Himalaya in het noordoosten van India. In dit gebied zijn maar liefst tweeduizend theeplantages te vinden. Assam smaakt krachtig en is daarom favoriet als vervanging voor een kop koffie of bij het ontbijt. De thee is ook lekker zoals oma het vroeger dronk: met een scheutje melk. De naam rembeng verwijst naar de plantage in India.

Assam Broken Rembeng

Met broken wordt het formaat van de thee aangeduid. Het zegt dus niks over de kwaliteit van de thee. Deze thee is van gebroken theebladeren.

De kleine thee bolletjes vallen meteen op. Het kogelvormige blad onstaat door middel van de ctc: crush tear curl methode. Ctc is een van de manieren waarop zwarte thee geproduceerd wordt. Bij ctc wordt de thee machinaal verwerkt. De theebladeren worden door een machine gebroken en daarna gemangeld. Door het mangelen onstaat de kogelvorm/ bolletjes. De ctc methode wordt vooral gebruikt voor thee die in theezakjes terecht komt (fannings en dust).

En de thee is biologisch: zonder bestrijdingsmiddelen en dus gezonder!


 
 
 
 

Voeg een reactie toe

Maak je eigen cappuccino

04 sep 2018

Maak je eigen chai cappuccino!

Vanavond hebben we de chai cappuccino gemaakt uit het mooie boek Puur Thee van Veerle Stoffels. Erg lekker! Vooral na het (avond) eten. Chai kan je zelf maken. Je hebt dan nodig:
 • verse gember, 1 cm
 • 1 kruidnagel
 • 3 koffielepels zwarte thee
 • 1 peperkorrel
 • halve koffielepel kardemompoeder
 • halve koffielepel kaneel
 • 400 ml water
 • 200 ml melk
chai cappuccino
De bereiding is als volgt: verwarm het water tot 90 graden. Voeg de kruiden toe. Na 1 minuut voeg je de zwarte thee en de warme melk toe. Dit laat je ongeveer 4 minuten trekken, waarna je het afgiet door een zeef. Je chai is dan ready to drink! Dit recept is trouwens voldoende voor 3 glazen van 200 ml.

Je kunt het originele recept – onder de naam Bengaals Vuur Chai thee – bij TheeXpress kant en klaar verkrijgen. Makkelijk toch!

Om de chai cappuccino met de ‘Bengaalse vuur thee’ te maken heb je 100 ml chai nodig en 100 ml opgeklopte melk. Een beetje chocolade schaafsel erop en klaar!
 
 
 

Voeg een reactie toe

Rooibos thee

04 sep 2018

Rooibos thee. De herfst in een kopje!

Buiten is de herfst op zijn mooist! En wat past daar dan beter bij dan de intense kleur van een kop rooibos thee! Rooibos betekent dan ook niet voor niets: rood bos. Geweldig toch!

Maar wat is rooibos eigenlijk?

De rooibosstruik groeit in Zuid-Afrika (het Cedergebergte). Rooibos heeft zijn naam te danken aan het Zuid-Afrikaanse woord: rood bos. Vlak voordat de rooibosstruik afsterft kleuren de naalden namelijk rood.

Rooibos thee van Theexpress

Rooibos beschikt over prachtige eigenschappen. Rooibos is namelijk cafeïnevrij, zit boordevol vitamine C, bevat geen looizuur/tannine, is nachtrust bevorderend én helpt bij de opname van calcium en ijzer.

Rooibos thee maak je klaar met water die een temperatuur heeft van 90 graden. De trektijd is ongeveer 5 minuten. Neem je een liter water dan kan je 5 gram rooibos als richtlijn aanhouden.

O ja: rooibos is afkomstig van de struik met de naam ‘Asphaltus linearis’. Het is dus geen ‘echte’ thee van de Camellia sinensis theeplant. Maar wel net zo lekker!
 
 
 

Voeg een reactie toe

Theebloemen

04 sep 2018

Geef eens een theebloemetje kado!

Wat zijn ze leuk: onze theebloemen. Maar hoe en waar groeien ze eigenlijk?

theebloemen
Een theebloem groeit niet, zoals de naam misschien doet vermoeden, kant-en-klaar aan een struik, maar wordt handmatig samengesteld. De theebloem bestaat uit theeblaadjes die na een stoombadje met de hand worden opgerold en tot een bol gedraaid. In het midden van de bol zit vaak een ‘echte’ bloem  bijvoorbeeld de jasmijn, een roos of de goudsbloem. Een theebloem kan ook enkel uit samengebonden blaadjes bestaan. Zoals de theeroos. Een theebloem is gemaakt van zwarte of groene theebladeren.

De theebloem is een hele sensatie in de theepot. Nadat je heet water in een doorzichtige theepot (anders zie je niets) hebt geschonken zal de bloem binnen vijf minuten opengaan. En wat je dan ziet is niet alleen leuk maar ook nog eens erg lekker! Vanwege deze unieke thee-ervaring is het dan ook leuk om eens in plaats van een gewoon bloemetje een theebloem kado te doen.


theebloemen van theexpress
Voeg een reactie toe

Oolong thee

04 sep 2018

Oolong thee: de zwarte slang.

Oolong thee is bij ons thuis bijna niet meer weg te denken. Met name de Milky Oolong wordt graag bij het ontbijt gedronken vanwege de melkachtige nasmaak. Maar wat is Oolong thee eigenlijk?

Oolong thee is een gedeeltelijke geoxideerde thee. De thee komt met name uit China en Taiwan (in de theewereld nog altijd Formosa).

Oolong betekent zwarte draak in het Chinees. De thee wordt ook wel zwarte slang genoemd: een legende vertelt dat een thee eigenaar die bezig was met de voorjaarspluk schrok van een zwarte slang. Hij rende hard weg en durfde pas na een week terug te keren. Bij terugkomst trof hij de blaadjes aan. Ze waren gekleurd/geoxideerd door de zon. De thee eigenaar zette direct thee met deze half geoxideerde blaadjes en hij vond het resultaat heerlijk! En wij ook!

Oolong thee van theexpress
Hoe zit dat nu met het oxideren van de Oolong thee?

In het algemeen vindt oxidatie plaats als een product wordt blootgesteld aan zuurstof. Dit is bijvoorbeeld goed zichtbaar als je in een appel bijt. De appel kleurt dan bruin. De mate van oxidatie bepaalt de kleur en de smaak van de thee. Zwarte thee wordt soms wel vier uur geoxideerd. Groene thee is een niet-geoxideerde thee. Oolong thee zit tussen zwarte en groene thee in. De oxidatiegraad kan verschillen van 30% tot 80%. Een lichte oxidatie van 30% ligt dicht bij de kenmerken van groene thee en een oolong thee die 80% is geoxideerd lijkt op de zwarte thee. Een voorbeeld van een licht geoxideerde oolong is de groene oolong Tin Kuan Yin thee. De Taiwan Butterfly tea is een oolong thee met een oxidatiegraad rond de 80%. Leuk om eens op deze verschillende oxidatie (smaken) te letten!

Oolong thee bestaat overigens altijd uit whole leaf. Hierdoor kan een oolong thee die 80% is geoxideerd krachtiger van smaak zijn dan een zwarte thee uit een theezakje (fannings of dust).
Voeg een reactie toe

Ontcijfer je mee?

04 sep 2018

Ontcijfer je mee?

theexpress.nlHiernaast zie je een foto van een theekist. Op deze theekist staat veel informatie, bijvoorbeeld over het land van herkomst, het bladtype, bladklasse, het gewicht en informatie over de pluk(tijd).

De rode code geeft het bladtype en de klasse weer: het formaat  en de kwaliteit van de theeblaadjes.

Laten we de rode code op de theekist ontcijferen. Er staat: FTGFOP1.

Welke verschillende bladklassen zijn er en hoe herken je ze? De afbeelding hieronder geeft meer duidelijkheid (gradatiesysteem zwarte thee/bladthee/India). theeschema

Flowery Orange Pekoe (FOP) is thee die gemaakt wordt van het bovenste blad en de bladknoppen. Deze thee wordt geplukt als het blad nog niet volledig is ontwikkeld. FOP thee is van hoge kwaliteit. Binnen de FOP maakt het voor de gradatie uit of er ‘tips’ ofwel ‘puntjes’ in de thee aanwezig zijn. Tips is een benaming voor jonge bladknoppen met een hoog gehalte aan looistof waardoor ze lichter oxideren. Hoe meer tips, hoe hoger de gradatie. Zo is er de Golden Flowery Orange Pekoe (GFOP): thee met hier en daar gouden puntjes/tips. Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (TGFOP): thee met een groot aantal bladpuntjes of de Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (FTGFOP) een thee met veel puntjes en bladknoppen. De FTGFOP wordt gezien als de beste en duurste bladthee.

theexpress.nlOrange Pekoe (OP) is thee gemaakt van het tweede blad. De puntige dunne bladeren zijn dunner dan de FOP. De thee wordt geoogst als de blaadjes net open gaan. Orange Pekoe bevat zelden ‘tips/puntjes’.  

Pekoe (P) is het derde blad en is grover en korter dan de OP.

Pekoe Souchong (PS) is het vierde blad. Deze bladeren zijn korter en grover dan de Pekoe.

Souchong (S) is het vijfde blad. Deze bladeren zijn grof van stuk en zien er – doordat ze in de lengte worden gerold – rafelig uit.

Het bovenstaande is een grove manier om de (zwarte) bladthee in verschillende klassen in te delen. Binnen elke theeklasse kunnen verschillen in kwaliteit ontstaan door bijvoorbeeld het weer of het productieproces. Proeven blijft dan de manier om de kwaliteit te bepalen. O ja: na de theecode vind je vaak het cijfer 1. Hiermee wordt aangeduid dat het om een top thee gaat.
Voeg een reactie toe

Wat is jouw type?

04 sep 2018

Wat is jouw type?

TheeXpress heeft meer dan 400 theesoorten in haar assortiment – en ze zien er allemaal anders uit. Het uiterlijk is bij thee best belangrijk. Dat komt omdat thee niet naar kwaliteit of smaak wordt gesorteerd maar naar het uiterlijk – het type van de blaadjes en de bladklassen.

theexpressSortering van de thee bladen

Welke verschillende bladtypen zijn er eigenlijk? En hoe kan je ze herkennen?

Theebladeren zijn grofweg in vier bladtypen in te delen, te weten: 1. Bladthee (whole leaf) 2. Gebroken thee (broken) 3. Fannings 4. Dust.

Bij bladthee blijven de theebladeren ongebroken. De aroma blijft bij bladthee het beste in stand. Een bekende zwarte bladthee is Orange Pekoe (OP).

In het geval van gebroken thee zijn de theebladeren – zoals de naam al doet vermoeden – gekneusd. Door het breken van de bladeren is deze thee krachtiger van smaak. In de lettercode is gebroken thee te herkennen aan de letter B. Bijvoorbeeld Broken Orange Pekoe (BOP)

Fannings is de omschrijving van de kleinste stukjes blad. De bladeren worden machinaal gebroken – vaak voor de CTC productie. Je kunt dit bladtype herkennen aan de letters F in de lettercode. Bijvoorbeeld Orange Fannings (OF).

Dust zijn de allerkleinste bladdeeltjes die met name voor theezakjes wordt gebruikt. Dust is te herkennen aan de letter D in de lettercode. Bijvoorbeeld Pekoe Dust.
Voeg een reactie toe

1801218 bezoekers (5362573 hits) sinds 22-11-2010
Powered by webXpress