Over thee

Zwarte Thee


Darjeeling
...men zegt dat de Darjeeling tot de beste ter wereld behoort! Vandaag de dag wordt in het zogeheten Darjeeling District op ongeveer 80 plantages thee verbouwd en gecultiveerd. Natuurlijk heeft iedere plukperiode zijn eigen smaakkarakter. Vanwege de duidelijk afgestemde wisseling van de jaargetijden spreekt men van de eerste pluk (dit zijn de allerfijnste theeën), de tweede pluk en de zogeheten Herfstheeëen.

 

 

Ceylon
De edelste soorten worden in het klimatologisch aangenamere Hoogland van Nuwara-Eliya (Over de Wolken) met de jonge Chinese theestruiken verbouwd. Ceylonthee is tegenwoordig bekend vanwege zijn kruidig frisse en krachtige smaak en wordt op verscheidene hoogtes tussen de 300 en 2000 meter en in verschillende kwaliteiten verbouwd. Ceylon is een zeer voortvarend zelfstandig land die zich als eerste met het moeilijke en kostbare thema van de gecontroleerde biologische teelt van thee heeft beziggehouden.

Assam
Men kan zeggen dat Assam met zijn 600 kilometer breedte van Oost naar West tot de grootste aaneengelegen Thee verbouw gebieden van de wereld behoort. Het broeikasklimaat met temperaturen van meer dan 35 graden en hevige regenval laat de thee snel groeien (daarom is de opbrengst groter dan in Darjeeling). Assam theeën zijn krachtig moutig van smaak en zeer veelzijdig. Ze bieden een uitstekende basis voor talloze melanges, bijvoorbeeld voor de beroemde Oostfriese Zondagsthee. 

Zetadvies
Afhankelijk van de smaak en theesoort, ca. 10 tot 15 gram zwarte thee per 1 liter water. De ideale trektijd voor zwarte thee is 3 minuten. Bij een langere trekduur (meer dan 3 minuten) wordt er meer looizuur uit het blad getrokken.

Groene Thee

In tegenstelling tot China met zijn onovertroffen rijkdom aan Groene theeën produceert Japan slechts een paar soorten welke in mindere of meerdere mate afkomstig zijn van het Sencha blad (de Japanse volksdrank). In Japan wordt zonder uitzondering alleen groene thee geproduceerd. China is zonder twijfel het oorsprongland van de thee. Al gedurende ongeveer 5000 jaar wordt de thee in China gecultiveerd. Er zijn vele varianten om Groene thee te bereiden. Chinezen bijvoorbeeld laten de blaadjes in het water liggen en gieten er meerdere keren heet water overheen. Hoe hoger de kwaliteit van het blad van de Groene thee is, hoe langer je deze in water kunt laten liggen. 

Groen thee is super gezond?  Voor nog meer informatie over groene thee ga naar "het ABC van Groene thee"


Zetadvies
Per kopje heeft men een theelepel thee nodig. Het gebruik van een Thee ei wordt afgeraden omdat de blaadjes zich dan niet genoeg kunnen ontvouwen en de smaak komt dan niet goed tot zijn recht. De Groene thee met heet water (60 tot 80 °C) overgieten (anders wordt de smaak bitter). Laat u groene thee niet langer dan 2-3 minuten trekken. Een andere methode: overgiet de theeblaadjes met water van ca. 70 °C en giet het water dan weer direct af. Daarna nogmaals overgieten met heet water. De bittere stoffen zijn dan verdwenen en de thee krijgt een milder Aroma. 

Rooibos thee

Rooibos groeit in Zuid Afrika, waar het een nationale drank is. Zijn rode kleur verkrijgt Rooibos nadat de nieuwe scheuten en bovenste blaadjes in kleine stukjes wordt gesneden en dan in aanraking komt met de zuurstof uit de lucht. De opmars van Rooibos is niet meer te stuiten. Dat komt mede omdat Rooibos geen Cafeïne bevat.Qua kleur en smaak zijn er overeenkomsten met zwarte thee.

 

 

Zetadvies
Voor 1 kopje neemt men 1,5 theelepel Rooibos, men giet er kokend water overheen en laat het brouwsel 5 minuten trekken. 

Kruidenmelange Kruidenthee

Geen andere drank heeft een vergelijkbare plaats in de tradities en gewoontes van de mens gekregen dan Kruidenthee/kruidenmelange. In Europa hebben Kruidenmelanges als helend middel een oeroude traditie. Als geneesmiddel werd Kruidenthee vanaf de 19e eeuw steeds belangrijker voor een groot deel van de bevolking. De mensen in die tijd konden (of wilden)P de geïmporteerde zwarte en groene theesoorten niet bemachtigen. Hedentendage worden kruidenmelanges om twee redenen gedronken: vanwege de smaak en vanwege de werking van de kruiden in het lichaam. De omschrijving welke soorten allemaal tot Kruidenthee/Kruidenmelange behoren is niet echt eenvoudig. 
Vruchtenmelanges en sommige specerijen kunnen ook tot de reeks Kruidenthee/melange behoren. 

Zetadvies 
Voor een kopje Kruidenthee neemt men 2 volle theelepels, giet er kokend water over en laat het brouwsel dan 8-10 minuten trekken. 

Vruchtenmelanges thee

Vruchtenmelanges bieden veel. Ze zijn verfrissend, gezond, dorstlessend en energiedrank in een. De smaakbeleving in echt onbegrendsd en de keuze maken welke uw lievelingssmaak is zal moeilijk zijn. Probeert u de verschillende smaken eens! Laat u door ons begeleiden in de wereld van de vruchtenmelanges. Vruchtenmelanges zijn gemaakt van verschillende vruchten en kruiden zoals Rozebottels, Hibiscus, Aardbeien, Bosbessen, Venkel, Kruizemunt, Lavendelbloesem, Citroenschil, Sanddorn en Vanille. Verschillende bloesems, malven en rozengewassen verlenen de melanges hun typische kleur. 

Een tip voor de zomer! 
Om van een gearomatiseerde vruchtenmelange een heerlijke koude drank voor in de zomer te bereiden, bevelen wij u een zogenaamde "schokkoeling"aan. Daarbij blijven kleur en aroma zeer goed bewaard. Bereid daarvoor een dubbel sterk getrokken vruchtenmelange. Direkt na het trekken in een glas welke voor de helft met ijsblokjes is gevuld. . U kunt de drank direct serveren of in de koelkast koel houden en bewaren.

 

3336997 bezoekers (9355466 hits) sinds 22-11-2010
Powered by webXpress