Tea cake
Een 'tea cake' is post gefermenteerde witte of groene thee (mao cha) en in de vorm van een cake geperst.
Er wordt bij post gefermenteerde thee onderscheid gemaakt in raw - natuurlijke fermentatie of cooked - kunstmatige fermentatie: het bewerkingsproces dat de thee ondergaat. De natuurlijke methode is arbeidsintensief waarbij de thee na het persen moet rijpen. De kunstmatige fermentatie duurt in totaal 7 tot 14 dagen en is vaak goedkoper. Hoe langer de post gefermenteerde thee rijpt des te hoger de kwaliteit en de prijs. Naast de traditionele manier van post gefermenteerde thee is ook de witte thee cake in opkomst: veelal gemaakt van jonge theeknoppen die anders dan drogen in de zon en het persen geen bewerking ondergaat.
Hieronder zie je hoe je thee zet met een tea cake (op de oosterse manier in een gaiwan).







China King of Pu Erh tea Cake BIO 200 gr
€ 105,60
Een van de bekendste en duurste post gefermenteerde thee soorten is Pu Erh. Al in de Tang Dynasty (618 AD - 907 AD) werd er gesproken over Pu Erh. Pu Erh wordt verbouwd in de regio Pu Erh in Yunnan - China. Pu Erh mag alleen Pu Erh heten als de thee daadwerkelijk gedroogd en authentiek bewerkt is binnen het gebied (zoals beschreven in de Yunan Geographical Indication) in Yunnan. Daarnaast dient het blad afkomstig te zijn van de Da Ye variëteit.
Deze biologische cake is geperst in 2016 in Yunnan en is afkomstig van de plant: Chang Ye Bai Hao.
Zetwijze Pu Erh.
Voor een theepot/westerse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 100 graden en spoel de thee 2 keer voor (dit doe je door heet water op de thee te schenken en het meteen af te gieten). Laat de thee daarna 4 minuten trekken.
De oosterse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 100 graden en spoel de thee 2 keer voor. Laat de thee daarna kort trekken en herhaal dit meerdere keren).
Inclusief een handleiding van onze theesommelier over de zetmethode van Pu Erh.

Gewicht: ca. 100 gram
Zetadvies BIO China King of Pu Erh tea:
2-3 gram 10-12 gram
3 min.
100 graden
Pu Erh tea Cake BIO 200 gr
€ 100,05
Deze bijzondere biologische theecake is afkomstig uit Pu Erh, Yunnan provincie in China.
Al vanaf de Song Dynasty is Pu Erh het handelscentrum van thee en sinds 2003 heeft Pu Erh een beschermde handelsnaam. Dit betekent dat thee alleen de naam Pu Erh mag hebben als het ook daadwerkelijk uit Pu Erh komt. Thee uit Pu erh is veelal van hoogwaardige kwaliteit en beroemd in China vanwege de naam.
Deze cake is geperst in 2016 en is afkomstig van de theeplant:Yun Kang No. 10.
Zetwijze Pu Erh.
Voor een theepot/westerse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 100 graden en spoel de thee 2 keer voor (dit doe je door heet water op de thee te schenken en het meteen af te gieten). Laat de thee daarna 4 minuten trekken.
De oosterse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 100 graden en spoel de thee 2 keer voor. Laat de thee daarna kort trekken en herhaal dit meerdere keren).
Inclusief een handleiding van onze theesommelier over de zetmethode van Pu Erh.

Gewicht: ca. 200 gram
Zetadvies BIO China Pu Erh tea:
2-3 gram 10-12 gram
3 min.
100 graden
China White tea Cake 200 gr
€ 77,35
Een kwaliteits- witte thee cake uit 2017 van 200 gram uit Fu Ding, Fujian High mountain in de provincie Zheijang. De thee is afkomstig van de theeplant Fuding Dahao/Da Bai (large tea).
Een delicate thee met een goud gele infusie.
Zetwijze post gefermenteerde thee:
Voor een theepot/westerse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 70 graden en spoel de thee 2 keer voor (dit doe je door heet water op de thee te schenken en het meteen af te gieten). Laat de thee daarna 3 minuten trekken.
De oosterse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 70 graden en spoel de thee 2 keer voor. Laat de thee daarna kort trekken en herhaal dit meerdere keren.
Inclusief een handleiding van onze theesommelier over de zetmethode van de witte tea cake.
Afmetingen tea cake : 16 cm doorsnede
Gewicht: ca. 200 gram
Gewicht: ca. 200 gram
Zetadvies China White tea cake:
2-3 gram 10-12 gram
3 min.
70 graden
China White tea Cake 100 gr
€ 52,20
Een top kwaliteit 100 gram witte thee van de theeplant Fuding Dabaihao uit Fujian (Ningde) in de provincie Zhejiang. Fuding is een van de grootste productiegebieden van witte thee. In 2005 is Fuding stad uitgeroepen als de 'geboorteplaats van witte thee'.
De witte thee cake geeft een goud gele infusie met een verfrissende en delicate smaak.
Zetwijze post gefermenteerde thee.
Voor een theepot/westerse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 70 graden en spoel de thee 2 keer voor (dit doe je door heet water op de thee te schenken en het meteen af te gieten). Laat de thee daarna 3 minuten trekken.
De oosterse methode:
Breek een stukje thee van de cake, gebruik water op 70 graden en spoel de thee 2 keer voor. Laat de thee daarna kort trekken en herhaal dit meerdere keren.
Inclusief een zetmethode van onze theesommelier voor de witte thee cake.
Afmetingen tea cake : 12 cm doorsnede
Gewicht: ca. 100 gram
Gewicht: ca. 100 gram
Zetadvies China White tea cake:
2-3 gram 10-12 gram
3 min.
70 graden
Yunnan Pu Erh geperste thee
€ 19,75
Post gefermenteerde Pu Erh thee geperst in de vorm van een vogelnestje.
Zetwijze: voor gebruik telkens een stukje thee afbreken voor glas of theepot, gebruik water op 90-100 graden en spoel de thee 2 keer voor (dit doe je door heet water op de thee te schenken en meteen af te gieten). Laat de thee daarna 3 minuten trekken.
Leuk als cadeau!
Zeer goede afslankthee!

Zetadvies voor Pu Erh Tuocha geperste thee:
2 theelepels 6-8 theelepels
3+ min.
90-100 graden
China
Kleur thee na 3 min.